Wat is beter? FOCUS of VISIE? of beide?


Toen ik vorig jaar in één klap thuis kwam te zitten met een burn-out werd mijn wereld opeens een heel stuk kleiner. Daar waar ik voorheen alle energie van de wereld had, was ik nu al moe van alleen de trap af lopen.

Wat voelde ik me schuldig. Ik liet mijn collega’s zitten met al het werk, thuis was ik niet de gezelligste en er kwam niks uit mijn handen.


Vanaf jongs af aan ben ik opgegroeid met het motto; ‘Niet zeuren maar doorgaan.’ Dat is wat ik altijd heb gedaan. Ik geloof ook dat mijn ouders op dezelfde manier opgegroeid zijn en dat opgeven geen optie was. Dat was niet uit weelde maar uit noodzaak. Hard werken om je hoofd boven water te houden en je doelen te bereiken. Altijd werd er gewerkt. Overdag eerst naar de baas en ’s avonds en in het weekend aan het werk om hun eigen huis, vanaf de grond, met bloed, zweet en tranen op te bouwen en ondertussen nog een studie op te pakken. Zo door het jaar heen was er weinig ruimte voor het gezin. De drie weken zomervakantie, er met de caravan op uit was dan ook optimaal genieten van de zon en de vrijheid.


Achteraf gezien is het niet zo verwonderlijk dat ik zo ongeveer hetzelfde heb gedaan als mijn ouders hebben gedaan. Ik was een vroege leerling, introvert en ook nog eens slechthorend waardoor ik extra veel moeite moest doen om bij de les te blijven en het aangeboden niveau bij te houden. Met een enorme wilskracht heb ik keurig mijn hele opleiding binnen de daarvoor gestelde termijn behaald. In de vaart de volkeren ben ik op dezelfde manier verder gegaan in mijn werkende leven. Een groot plichtsbesef, verantwoordelijkheidsgevoel en een enorme zorg voor anderen, maakte dat ik erg gedreven was, alle doelen behaalde en tegelijkertijd ook nog eens alle ballen voor de ander in de lucht wilde houden, zowel thuis als op het werk.

Mijn leidinggevende zei wel eens over mij; ‘Gang is alles.’ (Alle doelen moesten bij mij in een rap tempo behaald worden)


Mijn werk ging als een speer maar hoe goed zorgde ik nu eigenlijk voor mezelf. Wanneer nam ik nu een keer de rust die ik nodig had? Mijn werk in het onderwijs was nóóit af. Ik voelde me verantwoordelijk voor de pijn die de leerlingen hadden, voor de doelen die de onderwijsinspectie stelde en voor de sfeer binnen het team. Ik deed mijn werk vol passie en overgave. Totdat het niet langer ging. Totdat ik instortte.

Mijn verhaal is niet uniek. Ik geloof dat er in de zorg en in het onderwijs en maatschappelijke beroepen veel meer mensen rondlopen die hetzelfde meemaken als ik heb meegemaakt.

Vanuit passie, gedrevenheid en betrokkenheid blijf je maar doorgaan en taken uitvoeren zoals dat van je verwacht wordt. Ze vinden dat dat hun taak is en dat zij dat moeten doen. Ze proberen verbinding te houden met hun leerlingen of cliënten terwijl ze zich eigenlijk af moeten vragen hoe goed ze in verbinding zijn met zichzelf. Hoe goed zorgen ze eigenlijk voor hun zelf. Want als ze niet goed voor hun zelf zorgen, hoe kunnen ze dan goed voor de ander zorgen? Hoe lang kan de ander dan nog op ze rekenen?


Visie

Wanneer heb jij het laatst stilgestaan bij jouw persoonlijke visie? Wanneer heb jij jouw waarden getoetst? Doe je dat überhaupt weleens? Ik vind dit essentieel omdat je als (zelf-) leider steeds in ontwikkeling bent. Of zou moeten zijn. En ook dat ligt vooral aan je eigen waarden.


Waarden

Jouw visie is gebaseerd op je waarden. Door je waarden heen klinkt dat wat jij belangrijk vindt. Voor jou zelf en ook voor jouw (werk) omgeving. Waar ga jij voor de komende jaren? Waar sta jij over een bepaalde tijd?

Wat vind je daarin belangrijk? Waar stuur je op? Allemaal vragen die belangrijk zijn om een visie duidelijk maken. Een visie voor jouzelf en als professional.

Een visie geeft een lange termijnperspectief aan. Over het algemeen denk je daar goed over na. Voor een visie maakt het niet zoveel uit of het nu over een visie voor jezelf in een privé situatie of een werksituatie gaat. Waar wil jij staan over … jaar? Een visie geeft focus om planmatig aan het werk te gaan. Het helpt je om je vizier te richten op het doel wat je wilt gaan bereiken.


Focus

Doordat ik in mijn werk bezig was om alle ballen omhoog te houden en ondertussen ook nog te scheiden, verhuizen en verbouwen was ik het overzicht volledig kwijt. Doorzettingsvermogen, gedrevenheid en passie waren niet meer voldoende. Het ging mis.

Het ging mis doordat ik de focus miste. Focus (en grenzen herkennen en aangeven) is ontzettend belangrijk om je doel te bereiken. Als je je doel helder voor ogen hebt ben je ook lastiger af te leiden door de waan van de dag.


Besef

Alleen al dat besef van jouw visie en jouw waarden helpt jou om je te focussen en te ontwikkelen naar waar je naar toe wilt.

Maak jezelf belangrijk vanuit het besef dat wat jij wilt en waar jij blij van wordt je helpt om een betere (zelf-) leider te worden en de juiste stappen te zetten om daar te komen.

Jij bent belangrijk, jij doet er toe, jij maakt het verschil, zodat jij er in slaagt om ondanks alle maatschappelijke veranderingen, overeind te blijven.


Wil jij ook met meer plezier en energie leiding geven aan jezelf of anderen? Ben jij nieuwsgierig naar jouw waarden? Wil jij weten wat jouw visie is en waar je je op wilt focussen?


18 & 19 februari geef ik weer een inspirerende 2-daagse; ‘Kracht, energie en blijheid.’

Doe je mee? Ga alléén of samen, deze avontuurlijke reis aan. De wind door je haren, de stofzuiger door je gedachten. Ga uit je hoofd en in je hart.


Ik geef deze training in een kleine groep zodat er voldoende aandacht is voor iedereen.


Meld je aan via mail (info@inblijheid.nl) of PM.


Wat anderen over deze 2-daagse zeiden;


“Ik zou willen dat ik dit véél eerder had gedaan”

Marieke is 56 jaar als ze besluit dat het ‘nu echt genoeg is geweest’. Haar werk slurpt energie, thuis is ze niet zichzelf en de sleur speelt haar parten. Verslagen mailt ze ons: “Ik heb alles, een dak boven m’n hoofd, een baan, gezonde kinderen, en tóch voelt het alsof er iets mist. Alsof ik veel meer uit het leven kan halen dan wat ik nu doe… Ook voel ik continu die onrust terwijl ik rustig op de bank zit. Kunnen jullie me helpen?”

Je begrijpt dat ons hart een sprongetje maakt als we dit soort mails binnenkrijgen. A, omdat we dolblij zijn als mensen open en eerlijk zijn en onder ogen zien dat dit leven niet ‘eventjes overnieuw’ gedaan kan worden en B, omdat deze eerste stap de belangrijkste uit je leven kan zijn.

We mailen Marieke direct terug: Als je écht weer wilt ontdekken, wat jou gelukkig maakt, moet je de Life Safari volgen. Da’s twee dagen intensief met jezelf en een coach aan de slag in groepsvorm, om vervolgens 3+ maanden e-coaching te krijgen met inspirerende oefeningen om al het geleerde in de praktijk te brengen. Dus niet alleen 2 dagen tips en red jezelf er maar mee, maar doelgericht stappen zetten richting… jezelf! Want dat is precies wat je gaat ontdekken: wat JOU beweegt, wat JOU gelukkig maakt en hoe JIJ dit leven weer met beide handen aangrijpt.

Marieke deed mee aan de eerstvolgende Life Safari en na twee enerverende dagen kwam ze bij ons. “Wat had ik graag gewild dat ik dit véél eerder had gedaan… De eye-openers, mijn eigen passies, alles klopt. Alles valt op z’n plek. Dit heeft me écht geholpen om die sleur te doorbreken en weer te starten met leven!”


www.bigfiveforlife.nl CRKBO geregistreerd.


27 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven