Studie kiezen? Hoe doe je dat?Een vervolgstudie kiezen is niet eenvoudig!


Doet jouw kind binnenkort examen? Heeft hij al een studie gekozen of heeft hij nog geen flauw idee wat hij wil doen?


Voor jouw kind is de tijd aangebroken om een studiekeuze te maken. Jongeren moeten een keuze maken die een belangrijke richting geeft aan hun leven en (studie)loopbaan. Dat is ook voor u als ouder een spannend proces. Hoe helpt je je zoon of dochter het beste bij de studiekeuze?

Rol ouder bij studiekeuze

Ouders spelen meestal een belangrijke rol bij het studiekeuzeproces, ook al willen jongeren dat niet altijd toegeven. De meeste leerlingen in deze leeftijd zetten zich juist af tegen alles wat hun ouders te vertellen hebben. Wel waarderen ze het als hun ouders een ondersteunende en coachende rol aannemen. Jongeren gebruiken jou graag als klankbord of luisterend oor bij hun studiekeuze.


Hoe ziet het studiekeuzeproces eruit?

  • Oriëntatiefase: je kind staat aan het begin en heeft nog geen idee welke kant hij op wil en wat bij hem past. Interesse testen en gesprekken met ouders en decanen zijn hierin belangrijk.

  • Verkenningsfase: uw kind heeft min of meer een richting bepaald waarin hij opleidingen verder gaat verkennen en onderzoeken. Het bezoeken van open dagen hierbij heel handig zijn. Om een nog specifieker beeld te krijgen van een bepaalde studie is een dagje meelopen zeer geschikt.

  • Beslissingsfase: uw kind zal hierin knopen gaan doorhakken, tot een opleiding als eerste keuze komen en een goede tweede selecteren. Daarna vindt aanmelden plaats.

Wat als het anders gaat?


* je weet (nog) niet wat je moet kiezen.

* je hebt in het verleden al een keuze gemaakt, die niet de juiste bleek.


Het gebeurt regelmatig dat een jongere geen flauw idee heeft wat hij leuk vindt. En zeg nou zelf; ‘wist jij toen je 15 was wat je later wilde worden? Ik niet, zelfs niet toen ik 18 was. Ik maakte een keuze die op dat moment het meest voor de hand liggend was. Al na een tijdje merkte ik dat het niet de juiste keuze was. Zonde, als je weet dat het ook anders kan….


De juiste studiekeuze, leren met plezier en een goede toekomst


De juiste studiekeuze geeft je zelfvertrouwen, nieuwe vriendschappen en veel meer!


Bij Big Five For Life hebben we een super gaaf coachtraject (6 dagdelen)

ontwikkeld waarbij de vragen;

-Wie ben jij en wat wil jij?

-Welk beroep hoor daarbij?

-Welke studie past daarbij?

stap voor stap onderzocht en duidelijk worden.


Speciaal voor jongeren die het nog niet weten, willen stoppen of onlangs zijn gestopt met hun opleiding en een andere richting zoeken, heeft Big Five For Life een studie- en beroepskeuze programma ontwikkeld voor het begeleiden van jongeren naar scholing en/of werk.


Big Five for Life laat je ontdekken wat je talenten, drijfveren en passies zijn zodat je doelen duidelijk worden. Je ontdekt wat je wilt en hoe je succesvol kan zijn. De uitkomsten worden gekoppeld aan de juiste studie- en beroepskeuze. Leren wordt weer leuk omdat je jouw dromen vorm gaat geven.

Super goed nieuws!


Coaches Nicolette Misran van Keulen en Angelique Fial Coaching houden 12 mei 2022 een informatiebijeenkomst, om alles te vertellen over de Studie Safari voor jongeren.


Heb jij een zoon of dochter waarop bovenstaande van toepassing is? Stuur dan een PM want dit coachtraject is ook individueel te volgen.


Vraag vrijblijvend informatie aan voor de Studie Safari via: https://lnkd.in/eqSXH3Um


Of;

- kijk op https://bigfiveforlife.nl/voor-bedrijven/studiesafari/

- stuur een PM


#studiekeuze #profielkeuze #dropouts #persoonlijkleiderschap


27 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven