top of page

Personeelstekort => Secundaire arbeidsvoorwaarden steeds belangrijker?


Op dit moment wordt er in het nieuws veelvuldig gesproken over personeelstekorten. Tegenover 100 werklozen staan 106 vacatures. In de horeca moeten bedrijven sluiten omdat er niet voldoende personeel te vinden is, vallen er treinen uit omdat er geen verkeersleiding voorhanden is. Voor de corona waren er ook al tekorten in de zorg-onderwijs-bouw en techniek.

In de horeca lost men dit op door koks uit Spanje te laten invliegen. In de zorg zie je dat taken slimmer ingedeeld worden en dat mensen zonder zorgdiploma ingezet worden om bewoners in de zitkamer te vermaken en koffie rond te brengen zodat de verzorgende tijd heeft voor gespecialiseerde taken bij de bewoners aan het bed. Dat dit geen zaligmakende oplossingen zijn moge duidelijk zijn.

Gisteren las ik op LinkedIn een post van een ondernemer die zijn personeel zelf liet beslissen hoe laat ze gingen beginnen en niet hoefden uit te leggen waarom ze een vrije dag wilden opnemen of eerder naar huis wilden. Hij was zich ervan bewust dat er meer zaken in het leven belangrijk zijn naast je werk. Ook vindt hij dat resultaten belangrijk zijn maar vindt hij het even belangrijk dat het goed met je gaat en dat je goed voor jezelf zorgt.


Ik vind het geweldig als je deze visie als werkgever hanteert. Wanneer je de werknemer vertrouwen, verantwoordelijkheid en vrijheid geeft zal hij zijn werk zo inrichten dat hij het maximale potentieel uit zichzelf haalt en zodoende het op zijn werk naar zijn zin heeft en daarnaast nog energie over heeft om de dingen te doen die hij naast zijn werk belangrijk vindt.

Hoe meer de verantwoordelijkheden binnen het bedrijf verband houden met waar het hart van de werknemer ligt, hoe groter de productiviteit.
Volgens van Aalst, arbeidsdeskundige bij het UWV, worden secundaire arbeidsvoorwaarden steeds belangrijker. Daarmee zorg je dat nieuwe mensen aantrokken worden en vervolgens ook blijven. Mensen willen meer invloed op hun rooster en daar waar mogelijk de kans op thuiswerken. Maar vraag vooral wat ze zelf belangrijk vinden.


Wat vind jij hiervan? Wat vind jij belangrijk?

4 weergaven0 opmerkingen
Post: Blog2_Post
bottom of page