top of page

Ik wist het, ik zag het toen al. Je kan het! Het is je gelukt! Supertrots!

Van de week ging ik even snel naar de winkel om wat klusspullen te halen, hoor ik opeens achter me; ‘Héé’.

Ik draai me om en zie een mooie jongen meid staan die zo ongeveer een kop groter is dan ik. Ik kijk haar aan, nog geen herkenning, en dan opeens zie ik dat lachje. Zo’n lach die je herkent uit duizenden.

Wat leuk! Ik heb haar in de klas gehad toen ze in groep 8 zat. Een super lieve meid, op dat moment zonder zelfvertrouwen. Ze was afgebrand op de school waar ze vandaan kwam. Zo vaak te horen gekregen dat ze het niet kon, dat ze niet goed genoeg was, dat ze naar het praktijkonderwijs moest.


Wat ik zo enorm fijn vind is dat je als leerkracht een kind kunt helpen groeien, door vertrouwen te hebben en haar ook echt te zien. Pas als je oprecht echte aandacht kunt geven, zie je wat iemand kan en wat iemand nodig heeft. Door te vragen wat iemand wil, kun je het aanbod erop afstemmen. Als leerkracht ga ik altijd op zoek naar wat iemand wel kan en waar iemand plezier in heeft. Samen kunnen we dan het maximale eruit halen.


Maar goed.... Ik raak met haar in gesprek tussen de rekken met schilderspullen.

Wat is ze veranderd! Een echte vrouw is ze geworden. Ze vertelt met heel veel trots in haar stem; ‘En uh, ik doe nu TL he!’

Super gaaf!

In groep 8 wist ze al precies wat ze wilde. Ze had een enorm doorzettingsvermogen. Wat ze nodig had van mij, was het vertrouwen in haar kunnen en een passend leerstof aanbod.


Of leerlingen nu naar het praktijkonderwijs of naar het VWO gaan maakt mij niet uit. Ik vind het vele malen belangrijker dat ze doen wat ze leuk vinden en wat bij ze past. Dit meisje was ontzettend onzeker geworden over haar kunnen.

Bij iedere opdracht die ik haar aanbood zei ze; ‘Dit kan ik niet hoor, juf.’

Waarop ik zei; ‘Ik weet zeker dat je dit kunt, is het niet nu, dan is het wel morgen maar ik weet zeker dat je dit kunt.’


Zo zijn we in hele kleine stapjes, maar in razend tempo, in 1 jaar tijd, 3 leerniveaus omhoog gegaan. Daar waar ze in groep 6 nog een praktijkonderwijs advies had, is ze in groep 8 uitgestroomd op basis-kader niveau en vorige week toen ik haar sprak, vertelde ze dat ze nu TL deed. Dat wat menigeen niet voor mogelijk had gehouden, heeft zij gedaan!


Wat een vertrouwen, wat een doorzetter, wat een topper!


Wat een heerlijk weerzien, wat een leuk gesprek, wat een mooi museummoment.
Wil je ook werken aan (zelf-) vertrouwen? Zin in een kop koffie? Dan spreken we af!

22 weergaven0 opmerkingen
Post: Blog2_Post
bottom of page