top of page

DIT IS WAAROM JE PLANNING NIET WERKT.


Je kunt wel een plan hebben, maar als je niet goed plant of je hebt geen goed inzicht van hetgeen je wilt bereiken zal jouw planning vaak niet het gewenste resultaat hebben.

#plan #inzicht #visie #waarden


Ik ben best wel goed in plannen, als zeg ik het zelf, maar als het aankomt op het maken en uitvoeren van mijn droomplan, dan loop ik vast. Hoe komt dit zo? Zijn dit praktische zaken of is het inzicht niet helder of is het een combinatie van beide?

Als ik zo om me heen kijk ben ik niet de enige. Wat is hiervan de oorzaak?

#FOCUSOPMINDERENBEREIKMEER


1)JE PLANT NIET REALISTISCH

Ik kan heel goed inventariseren wat er allemaal moet gebeuren. Ik ben erg perfectionistisch en als het kon dan propte ik dan werk voor drie dagen zo in één dag. Gevolg is dat ik keihard werk maar nooit alles kan doen wat ik wil doen. En dan eindigt elke dag weer in een teleurstelling, want niet alles dat je af wilde maken is af. Doordat ik me focus op de korte termijn doelen, kom ik niet toe aan de stappen die nodig zijn om mijn einddoel te bereiken. Ik leef dus in de waan van de dag.


2)JE PLANT NIET VOORUIT

Je maakt een planning voor vandaag, of misschien voor de volgende dag, of volgende week maar that’s it. Heb ik ook vaak genoeg gedaan. Langetermijnplanning? Wat dan? Hoe dan? Toch is het nodig om vooruit te plannen. Op die manier weet je namelijk wat je te wachten staat en wat je te doen staat.


3)JE ZET NIET ALLES OP JE PLANNING

Je hebt een hartstikke mooie planning gemaakt en bedenkt je vervolgens dat je nog een opdracht vergeten bent, waarvan morgen de deadline is. Hierdoor kom je niet toe aan wat je eigenlijk van plan was. Zolang je planning incompleet is en niet klopt met wat je daadwerkelijk doet gaat het nooit werken.

Denk ook aan zaken die je misschien nooit op je planning zet, maar in de praktijk toch een aardig deel van je dag in beslag kunnen nemen, zoals het huishouden, je gezin, je sport en alles wat er ongepland tussen doorkomt, houd daar dus rekening mee.

4)JE PLANT NIET DE JUISTE DINGEN

Je kunt nooit alles doen, dus doe de dingen die voor jou het belangrijkste zijn.

Misschien doe je iets elke dag, maar is het net zo makkelijk om het maar één keer in de week te doen, omdat elke dag niet nodig is en je daar niet zo veel aan hebt. En misschien doe je iets anders maar één keer in de week, terwijl het je veel sneller dicht bij je doel brengt als je het elke dag zou doen. Zelf vind ik het verleidelijk om eerst aan de dingen te beginnen die gemakkelijk weg te werken zijn waardoor de uitgebreidere klussen waar ik tegenop zie, opschuiven in de plannen en dus blijven liggen. Kijk dus niet alleen kritisch naar je planning, maar ook naar wat je er precies op zet.


Tot zover de praktische kant van het een planning.

Tenslotte is er nog het INZICHT dat tot PERSPECTIEF leidt.

Wat mij betreft is dit één van de belangrijkste onderdelen voor het bereiken van je doel. Als je niet weet wat je wilt bereiken is het vrijwel onmogelijk om hierop een planning te maken.

Inzicht is een vaag begrip. Inzicht heeft niets te maken met kennis maar alles met zelfbeeld. Wat mij betreft betekent inzicht dat;

1) Je een kijk hebt op hoe processen verlopen en welke factoren een dominante positie innemen en welke niet

2) Dat je een idee hebt van wat dit voor jou betekent, welke groeirichting eruit volgt.

ZELFBEELD is de KAART; een helder overzicht in de bergen en dalen van je persoonlijkheid.

INZICHT is de RICHTING: een idee, dat niet per se helder als glas hoeft te zijn, over waar je nu heen kunt gaan nu je weet hoe het gebied eruit ziet.

Inzicht levert je een nieuw perspectief waardoor je brein geprikkeld wordt en daardoor een kant op kan gaan die je niet eerder kende.

Geef jezelf de mentale ruimte om te experimenteren in je voelen, je denken en je doen. Zoek de uitdaging en leg de lat voor jezelf niet te laag!

Ik ben er van overtuigd, dat hoe oud je ook bent, iedere keer weer opnieuw te bepalen wat jou de KAART is en welke RICHTING je op wilt gaan.

Vind je het leuk om eens van gedachten wisselen onder het genot van een (digitaal) kopje koffie? Zet dan #koffie in de comments en dan neem ik contact met je op.

2 weergaven0 opmerkingen
Post: Blog2_Post
bottom of page