top of page

7 dingen die we van honden kunnen leren zonder dat het ons moeite kost. (deel 2/2)

Wist je dat we heel veel dingen van honden kunnen leren? Dingen die wij in het dagelijks leven misschien ‘vergeten’ zijn of gewoon niet meer doen. Lees je mee?


5. Blijf spelen – hoe oud je ook bent

Honden vinden spelen zo ontzettend fijn! Je gooit een bal, ze grijpen hem en brengen hem trouw terug om weer van voor af aan te beginnen.


6. Trek je terug als je dat nodig hebt

Honden zijn fantastisch in aangeven wat ze nodig hebben. Daar kunnen we veel van leren, helemaal als het gaat om grenzen aangeven. Honden lopen vaak (let op: vaak, lang niet altijd!) uit zichzelf naar de bench of mand om een slaapje te doen. Dat hebben ze simpelweg nodig om de prikkels te verwerken. Wij mensen hebben ongeveer 8 uren slaap nodig, maar we gunnen het onszelf niet. Slaap voldoende, daardoor neem je meer in je op, word je scherper en blijf je helder nadenken. Bovendien geef je jezelf de ruimte om jouw prikkels te verwerken.


7. Lees lichaamstaal

We fixeren ons nog teveel op wat iemand zegt, in plaats van wat iemand bedoelt. Snap je wat ik bedoel? 😉 Honden lezen elkaars lichaamstaal: hoe staat de staart? Hoe staan de ogen? Wat is de stand van de oren? Wij mensen luisteren vaak alleen naar de woorden en misschien nemen we een stuk intonatie mee, maar that’s it. Wist je bijvoorbeeld dat als iemand iets zegt, hij het met 97% van zijn lichaamstaal probeert te vertellen? Slechts 3% zijn de woorden. Als iedereen dat nu wist, waren er misschien minder communicatiemisverstanden.


8. BONUS: Luister naar je intuïtie

Vanuit je hart dingen doen, je gevoel, je intuïtie. Hoe je het ook maar wilt noemen. Het is ontzettend belangrijk dat je naar je gevoel blijft luisteren, zodat jij de dingen doet die jij wilt blijven doen. Honden (maar ook andere deelnemers aan het dierenrijk) luisteren scherp naar hun intuïtie. Zegt iets in hun dat ze ergens niet naartoe moeten gaan, of juist wel? Dan handelen ze daarnaar. Daar kunnen wij als mensen veel van leren.

Bron: BigFiveForLive™

4 weergaven0 opmerkingen
Post: Blog2_Post
bottom of page