top of page

30-urige werkweek dé oplossing ter voorkoming van burn-outs?


De laatste tijd is er een steeds hardere roep om een kortere werkweek. Het CNV pleit voor een 30-urige werkweek omdat dat minder burn-outs zou geven. Bij het bedrijf Infolearn heeft men een 4-daagse werkweek (32 uur) verplicht gesteld. Minder werkuren zou goed zijn voor een betere werk-leef balans. Wordt dit de nieuw standaard?


In IJsland, Nieuw-Zeeland en Spanje wordt, mede door overheidsbeleid, al volop geëxperimenteerd met de vaste vrije dag in de week. In Nederland heeft techbedrijf Luscii al een vergelijkbare stap genomen.


Wat mij betreft ben ik er van overtuigd dat een goede balans tussen privé en werk belangrijk is al geloof ik niet zozeer dat een 40-urige werkweek leidt tot burn-outs dan een 30-urige werkweek. Een burn-out komt naar mijn idee vrijwel nooit alleen door de werkduur. Er spelen heel vaak andere factoren mee als; zijn de taken die ik doe voor mij energie gevend, hoe is de werksfeer, is de draaglast in verhouding met de draagkracht. Wanneer je in een burn-out terecht komt, weet ik uit ervaring, spelen er naast obstakels op het werk, ook vaak kwesties in de privé -sfeer.


Als ik zou mogen pleiten, zou ik pleiten voor een jaarlijkse APK. Dat betekent periodiek onderhoud door de werkgever samen met de werknemer. Ik denk dat je als werkgeven zou moeten weten hoe het met de gezondheid van je werknemer gaat? Gewoon in een 1-op-1 gesprek. Wat houdt de werknemer bezig? Waar heeft hij last van? Waar krijgt hij energie van. Waar ligt hij ’s nachts wakker van? Wellicht komen er onderwerpen ter tafel waar je als werkgever een positieve bijdrage aan kunt leveren en waar jullie allebei beter van worden.


Als een werknemer met plezier naar zijn werk gaat en doet wat hij graag doet zullen die 8 uur meer of minder per week niet doorslaggevend zijn voor het krijgen van een burn-out. Als je lekker werkt, houd je energie over om thuis ook die leuke partner of ouder te zijn.


Wat zijn jouw ervaringen?


Mocht jijzelf of iemand uit jouw omgeving dreigen vast te lopen in het werk en/of privé, waardoor de balans verstoord wordt, mag je me altijd bellen of stuur een PM. Even sparren is altijd waardevol en gratis.


Bron: Trouw 2/9 en 6/9

13 weergaven0 opmerkingen
Post: Blog2_Post
bottom of page